Wushu‎ > ‎

Sanshou/Sanda


De termen Sanshou en Sanda worden beiden gebruikt voor de benaming voor het officiele full contact vechten in het Moderne Wushu.
Sanda is een belangrijk onderdeel van het Wushu hetgeen een belangrijk onderdeel vormt op internationale wedstrijden.
Sinds de Wereldkampioenschappen Wushu , gehouden in 1991 te Beijing, China, is de populariteit van het Sanda toegenomen en het aantal beoefenaars ontzettend gegroeid.
Momenteel word het Sanda in meer dan 75 landen beoefend.
De Sanda wedstrijden worden officieel gevochten op een verhoogd podium oftewel de "Lei Tai. De Lei Tai komt voort uit de geschiedenis van het Wushu toen meesters elkaar uitdaagden om elkaar te bestrijden in gevechten waarbij men niet aan regels gebonden was.
Tijdens een groot nationaal toernooi in Nanking in 1928 waren de gevechten zo bruut dat er tal van gevechten geen doorgang mochten hebben uit angst dat er zeer gerenommeerde meesters er de dood zouden vinden,
hetgeen om veranderingen vroeg in de wedstrijd regels.

Het Moderne Sanda ontwikkelde zich gelijk met het Moderne Wushu in de zestiger jaren in opdracht van Chinese Regering.
De grote meesters in China kregen de taak om regels samen te stellen,
om voor verschillende stijlen van herkomst de mogelijkheid te scheppen tegen elkaar te kunnen competeren. In het Sanda gevecht maakt men gebruik van verscheidene stoot, trap, beenvegen en werptechnieken zodat men een "realistisch" gevecht en beeld krijgt van de sport. Een vechter kan een overwinning halen op knock-out of op punten die worden gegeven op basis van toegepaste technieken. Een gevecht bestaat uit twee ronden van twee minuten met een derde ronde als er een "onbeslist" is gevallen.

Een van de hoofddoelen van het Sanda is om de tegenstander van het podium af te werken . Het is een foute gedachte Sanda te vergelijken met andere full contact sporten zoals Kick Boxing etc. omdat het Sanda een heel andere strategie is. Er zijn verscheidene wedstrijdvormen:

Quinda :
Hierbij wordt er NIET naar het hoofd geslagen. Dit is eigenlijk in strikte zin geen sanda. Het quinda wordt meestal door de jeugd beoefend en geeft een opstapje naar het echte sanda. De technieken op lichaam en benen zijn echter wel full-contact.

Sanda volgens IWuF regels:
Hierbij wordt er gevochten volgens internationale regels, met volledige protectie van borst en hoofd en met maximum 2 consecutieve stoten naar het hoofd. Dit is het systeem dat internationale titelgevechten omvat (BK,EK en WK)

Sanda X treme of Kungfu X
Sanda X treme of Kungfu X aat verder waar het gewone sanda stopt. De wedstrijden worden gevochten door meer ervaren kampers en zijn harder dan gewone sanda. Men onderscheid 2 systemen binnen het sanda X :

Sanda X Amateurs :
Hierbij hanteert men dezelfde regels als bij gewone sanda , maar is de hoofdbeschermer en het borstpantser weggelaten. Deze vorm van vechten is zeer populair in Nederland.

Sanda X Professional :
Hierbij zijn ook kniestoten naar het lichaam toegelaten. De 2 vuistenregel van het IWuF regelement werd achterwege gelaten. Meestal worden deze wedstrijden in een ring uitgevochten. Deze vorm van wedstrijden is al sinds enkele jaren zeer populair in China en de VS. Stilaan zal deze hardere vorm van kampen ook doorgang vinden naar Europa. Ook binnen het K-1 is er voor deze vorm een groeiende interesse omwille van zijn spectaculaire karakter.

Chinese boxing rules
Hierbij wordt er gevochten in een "gereglementeerd" traditioneel systeem. Het gaat hier over een soort van "free-fighting" systeem waarbij bijna alle technieken zijn toegelaten. Ellebogen,knieën en open handtechnieken zijn full-contact toegelaten. Eveneens wordt er op de grond verder gevochten met klemmen ,wurgingen en stoten naar het lichaam. Deze harde vorm van wedstrijdvechten heeft voorlopig nog geen ingang gevonden in China , maar wordt in een alternatief circuit reeds wereldwijd beoefend.
Comments