Nieuws

 

8th Brussels Open Traditional Taolu Cup

Geplaatst 15 dec. 2016 04:15 door Marc Heyvaert   [ 15 dec. 2016 04:18 bijgewerkt ]

Op zaterdag 21 januari organiseert wushuclub Les griffes du tigre voor de 8e keer een kampioenschap traditionele taolu. Inschrijven kan tot 5 januari en alle details ivm dit kampioenschap en de inschrijvingsformulieren vind je terug in de bijlagen van dit bericht. 

Voor meer informatie kan je terecht bij Said Belabed (hunggarkuen80@gmail.com  en +32 (0) 484 599 725)

Affiche3e clubkampioenschap voor jeugd van het VWI

Geplaatst 18 okt. 2016 04:47 door Marc Heyvaert

Op zaterdag 3 december organiseert het Vlaams Wushu Instituut voor de derde keer een clubkampioenschap wushu voor haar jeugdleden. Dit kampioenschap staat niet open voor andere clubs, het wil de leden van het VWI de mogelijkheid geven om zich met elkaar te meten én om enige wedstrijdervaring op te doen. Alles verloopt zoals bij een groot kampioenschap: opkomen, groeten, geduldig je beurt afwachten, je punten krijgen, enz. Best wel een ervaring voor de kinderen die bij het VWI trainen. Er is ook een heuse jury die is samengesteld uit leraars van andere clubs o.l.v. Marc Heyvaert. Nieuwsgierig om te zien hoe zo'n kampioenschap verloopt en hoe je het kan aanpakken? Kom gerust langs op zaterdag 3 december vanaf 9.30 uur in het Sportcentrum, Van Langenhovestraat 203 A in Dendermonde. 
 

Drie medailles op de 3rd Baltic Open Wushu Championships

Geplaatst 10 okt. 2016 04:42 door Marc Heyvaert   [ 10 okt. 2016 04:43 bijgewerkt ]

Jelle Vlaeminck van het Vlaams Wushu Instituut behaalde niet minder dan 3 medailles op het derde Baltic Open Wushu kampioenschap in Riga, Letland. Dit zijn de resultaten:
  • Changquan-B forms- Adults (18-35): 1e plaats- 7,33
  • Daoshu- A and B forms - Adults (18-35): 2e plaats- 8,02
  • Gunshu/Qiangshu- B forms- 15 and older: 2e plaats- 8,05
We wensen Jelle van harte proficiat met zijn gouden en zilveren medailles en wij zijn er zeker van dat we in de toekomst nog meer kunnen verwachten.Dag van de Trainer | 17/12/2016

Geplaatst 29 sep. 2016 08:03 door Marc Heyvaert

Op zaterdag 17 december 2016 gaat de zevende editie van de Dag van de Trainer door. Je kan tijdens dit grootste bijscholingsmoment voor trainers in Vlaanderen een hele dag workshops volgen over actuele thema’s en dit voor zowel de beginnende, ervaren, gediplomeerde als niet-gediplomeerde trainer. Naast deze workshops kan je genieten van een broodjeslunch en extra info inwinnen op de informatiemarkt waar tal van sportfederaties en commerciële partners vertegenwoordigd zijn.

Het concept - een kwaliteitsvolle bijscholingsdag, gekoppeld aan een interessante informatiemarkt en leerrijke netwerkmomenten - blijft ongewijzigd.
We lichten enkele bijzonderheden van dit jaar toe:
  • Meer dan 80 experts komen aan het woord in zowel algemene als sportspecifieke domeinen en dit in zowel theoretische als praktijkgerichte workshops.
  • Je kan inschrijven voor 1 tot 4 verschillende sessies, verspreid over de volledige dag.
  • Je kiest zelf wanneer je deelneemt aan de broodjeslunch. Dit zorgt voor een vlottere doorstroom en zo kan je je dag flexibel invullen in functie van de workshops die je wenst te volgen.
Inschrijven is mogelijk tot 7 december 2016. Een voorinschrijving kost € 25. Indien er nog plaatsen beschikbaar zijn, kan op de dag zelf ingeschreven worden aan € 35 (maximaal 1.750 deelnemers).

Alle informatie over deze dag van de trainer vind je op de website: Dag van de Trainer | 17/12/2016

Voorjaarsstage taijiquan van het VWI

Geplaatst 31 mei 2016 01:21 door Marc Heyvaert

De Taijiquan weekend stage van 27 tem 29 mei zit er weeral op. Op vrijdagavond meldden zich een 30-tal deelnemers voor de 3 e VWI Taijiquan stage in Oostende. Het Vlaams Wushu Instituut heeft een zeer goede samenwerking gevonden met Vayamundo die 2 grote locaties heeft, één in Oostende (Ravelingen) en één in Houffalize. De locatie in Oostende is de plek bij uitstek om een geslaagde stage qua infrastructuur, catering, toegankelijkheid, mobiliteit en ligging te garanderen. 

De deelnemers mochten reeds op zaterdagochtend om 7 uur op het strand Qigong en meditatie oefenen, de weergoden waren ons goed gezind. Het is een unieke ervaring om op het strand (rechtover het gebouw) te kunnen oefenen en de natuurelementen aan de lijve te ondervinden. Met een afsluitende meditatie met het blik op de Noordzee waren de deelnemers reeds in de “mood”. Het hoeft geen betoog dat we genoten van een zeelucht en dat we na het ochtendtrainen al goed opgeladen waren.

Het ontbijt was in buffetvorm en zeer uitgebreid en smakelijk. Eerst begonnen we samen met de uitvoering van de 8-vorm Yang stijl. Tijdens dit weekend werden de “Pushing Hands” (duwende handen) geïnitieerd. Ook werden praktische toepassingen getoond van de Taijiquan vorm (24 Yang stijl).

Op zaterdag in de vooravond gaf Patrick Van Campenhout een lezing over Taijiquan en het fenomeen “insomnia” (slapeloosheid) met de mogelijkheid van de toehoorders om vragen te stellen.

Zondag trainden we nog de hele voormiddag en verdeelden we ons in groepen om het aangeleerd materiaal goed te drillen en de gevorderden verder de 32 - Yang zwaardvorm te perfectioneren. Patrick gaf nog menige uitleg over de menselijke structuur en had “Oscar” (de PVC ruggengraat en bekken) om de correct “postuur’ te bekomen tijdens het oefenen van Taijiquan. De 10 aandachtpunten werden steeds benadrukt. Om de stage af te ronden gaven de zwaardbeoefenaars een groepsdemonstratie. De deelnemers waren moe maar voldaan. Zij konden nog genieten van een lekker buffet en de hele namiddag in het zwembad (Jacuzzi) of in de gezellige taverne.

Volgende stage zal doorgaan van 28-30 oktober 2016 te Houffalize. Indien u zin heeft om ons te vervoegen laat het gerust weten. 

Tot dan!

Stage aan zee van de kungfu kids

Geplaatst 19 apr. 2016 01:12 door Marc Heyvaert   [ 19 apr. 2016 01:23 bijgewerkt ]

Op vrijdag  8 april trok een 50 koppige delegatie van het Vlaams Wushu Instituut naar Oostende voor de 1e Kung Fu Kids stage van de club. 27 kinderen en 22 ouders (+ 2 kung fu babies) reisden mee naar Oostende.

De kids werden opgedeeld in 4 groepen, de panda’s, slangen, tijgers en draken. De jeugdcommissie van het VWI had een heel programma uitgewerkt om de wushutechnieken van de krijgertjes een boost te geven. Ze waren zeer gelukkig dat ze van de stoktechnieken mochten proeven door alle soorten draaitechnieken aan te leren. Patricia, Joke, Peggy en Sandrine stonden in voor de nevenactiviteiten zoals knutselen, zwemmen, binnenspeeltuin, ballenbad en strandwandeling met het bouwen van een zandkasteel.

Sifu Patrick gaf ook een lezing voor de kleinsten over pesten en hoe daarmee om te gaan. De stage werd afgesloten in de sporthal van het hotel Vayamundo Ravelingen met demonstraties van de kids voor twee directeurs van de Vayamundo organisatie, Koenraad Pevenage en Robert Declercq. Daarna reikten deze heren ook de diploma’s uit. Tijdens deze stage werd ook de definitieve naam voor de Panda mascotte gekozen. Het werd Dongli wat kracht betekend. Winnaars van de wedstrijd voor deze suggestie waren Seppe en Warre. 

Het VWI bestuur bedankte de directie van het hotel voor de goede zorgen. Alle deelnemers waren zeer tevreden over de nieuwe formule voor een stage van de Kung Fu Kids. Het was dan ook een vermoeide maar tevreden bende die zondag de bus opstapte. De ouders ware vol lof over de stage. Deze stage wordt in 2017 zeker herhaald.

Het VWI bestuur.

Foto's van deze stage kunnen jullie hier bekijken: https://goo.gl/cvGUiP

Unieke ontmoeting met meesters uit Cangzhou

Geplaatst 18 apr. 2016 05:35 door Marc Heyvaert   [ 18 apr. 2016 06:28 bijgewerkt ]

In de loop van de rijke Chinese geschiedenis ontstonden er vele wushustijlen. De streek rond de stad Cangzhou in de provincie Hebei is een van de gebieden in China waar krijgskunsten een bijzondere bloei kenden. Er worden nu nog 59 verschillende stijlen beoefend in deze regio. Maar vele van deze stijlen zijn nog vrij onbekend en behoren niet tot de mainstream wushu. De lokale meesters zijn zich hiervan bewust en ze willen in de komende jaren in China zelf én in het buitenland een inhaalbeweging inzetten. Drie bekende meesters komen binnenkort naar Europa om te zien wat er hier kan opgezet worden om hun stijlen de nodige bekendheid te geven. 

Kungfu school De Zwarte Tijger organiseert met deze meesters op 6 juni een seminarie in een aantal van de stijlen uit de regio Cangzhou. Dit seminarie is een unieke gelegenheid om kennis te maken met deze meesters. Het gaat om:
  • Wang Zhihai: dé Pigua-expert in de regio van Cangzhou. Buiten deze stijl beheerst hij ook Mizong Quan. 
  • Tian Xiufeng: specialist in de oude lokale stijl Lan Shou, die een goede mix van trappen en stoten heeft, gecombineerd met snelle verplaatsingen.
  • Liu Lianjun: meester in Qi Lin Men en Baji Quan. Liu gaat voornamelijk Qi Lin Men doen. Deze stijl is zeer sterk gebaseerd op imitatie bewegingen van dieren. de bedoeling is de leerlingen zich volledig kan aanpassen aan verschillende omstandigheden in het gevecht vanuit deze bewegingen.
Locatie:
    Sportcentrum Balsakker
    Balsakker
    2275 Lille
    Van 9.30u tot 16.30u
    Prijs: 45€ incl lunch en water tijdens training
    IBAN: BE61 7330 4614 1617
    BIC: KREDBEBB

Voor meer informatie kan je terecht bij Wim Seeuws (wimseeuws@gmail.com of 0468/144832)

Facebook pagina van Wang Zhihai


Jeugdkampioenschap wushu taolu in Dendermonde

Geplaatst 21 mrt. 2016 08:06 door Marc Heyvaert   [ 18 apr. 2016 04:29 bijgewerkt ]

Op zaterdag 19 maart ging voor de derde keer het jeugdkampioenschap wushu taolu (vorm-lopen) van de Vlaamse Wushu Federatie door in Dendermonde. Met 50 deelnemende jonge atleten was dit weerom een prachtig evenement. 

Het kampioenschap bestond uit twee delen: een intiatiewedstrijd om de jonge atleetjes die minder dan twee jaar trainen een eerste wedstrijdervaring te geven en een echte jeugdwedstrijd voor de jongeren die al wat meer ervaring hadden. Het moest vooral leuk blijven maar de jury nam haar taak zeer ernstig en zo kwamen de deelnemer ook in contact met de officiële kant van zo'n kampioenschap. Elke uitvoering werd beoordeeld op kwaliteit van de posities, spirit en kracht. De atleetjes moesten ook de gebruikelijke rituelen goed uitvoeren: opkomen in groep, groeten, nummers tonen, na hun uitvoering geduldig wachten op de punten, weer groeten, enz.
De uitslagen van de jeugdwedstrijd kunnen jullie hieronder vinden.

Voor iedere deelnemer was er een medaille van deelname en de deelnemers aan het jeugdkampioenschap kregen ook een certificaat met hun ranking. Tenslotte waren er ook 4 bekers voor beste jongen/meisje voor zowel de moderne als de traditionele stijlen.
*Beste meisje modern: Vandenbossche Thalia
*Beste jongen modern: Heyvaert Leno
*Beste meisje traditioneel: Esseraje Nadâ 
*Beste jongen traditioneel: Roulam Foucart

Wij waren ook zeer verheugd om Steven Delaval te mogen verwelkomen als fotograaf op deze wedstrijd. Wij verwachten om, in de toekomst, nog meerdere malen beroep te doen op hem.
Een slideshow met zijn foto's van het kampioenschap kan je zien op dit adres: https://www.flickr.com/photos/stevendelaval/albums/72157666186598085

Tot volgend jaar.

Belgisch Kampioenschap Wushu in Wavre op 7 mei

Geplaatst 14 mrt. 2016 08:25 door Marc Heyvaert

Aan het Belgisch Kampioenschap Wushu kunnen enkel atleten deelnemen van clubs die aangesloten zijn bij de Fédération Francophone de Wushu (FFWu) of bij de Vlaamse Wushu Federatie (VWuF).

Algemene vergadering op 12 maart

Geplaatst 3 mrt. 2016 23:50 door Marc Heyvaert

De algemene vergadering voor de werkende leden gaat door op zaterdag 12 maart om 14 uur op de zetel van de federatie. De clubverantwoordelijken van de aangesloten clubs werden al eerder uitgenodigd. 

1-10 of 64